Autor: Sergi Llatzer
Lloc: C/ Santíssim Crist, 22.
Tipus: Declinant oest.
Materials: Ceràmica.
Rellotge commemoratiu de la visita de la Muixeranga d’Algemesí amb motiu
de la seua participació al Bicentenari de les Festes d’ Otos en 2016.
La Muixeranga és una tradició molt arrelada en temps pretèrits a la comarca de la Ribera del Xúquer, on la trobem documentada des de l’any 1733.
En aquell moment eren freqüents ja a terres castellanes i americanes les “mojigangas”, grups de gent disfressada que participaven en festes i celebracions populars i religioses.
També ho eren, especialment a les comarques valencianes, les colles de dansadors que conjugaven el ball amb l’acrobàcia, colles que es popularitzaren a finals del segle XVIII a Catalunya i que per ser valenciana la seua procedència, reberen el nom de Ball de Valencians.
Amb tot trobem molts indicis de què l’orige de les muixerangues es deu a la presència d’africans, esclaus o lliberts, al territori de la corona d’Aragó, que encapçalaven els principals seguicis processionals i festius. Com a mostra trobem la colla dels “Negrets de l’Alcúdia”, que fins ben entrat el s.XX tenien com a tret distintiu actuar amb la cara pintada de negre.
A finals del s.XVIII les colles es van popularitzar a Catalunya, on trobem que els castells eren anomenats inicialment el “Ball de Valencians” .
El 2011 la Muixeranga d’Algemesí, dins la festa de la Mare de Déu de la Salut
fou declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.
Podeu trobar més informació d’aquest ball a la pàgina de la Muixeranga d’Algemesí, i , sobre els seus origens en aquest interessant article publicat per Pau Pertegaz a la revista Saó