9 d’Octubre

LLoc: Parc Jaume I

Tipus: Marcador Solar

Material: Pedra d’Atzaneta

Aquest marcador solar, ens recorda cada any la celebració del dia dels Valencians. Està instal·lat sobre un monòlit al parc dedicat a Jaume I en el 800 aniversari del seu naixement.

Al 2.019 es afegir un gnòmon horitzontal que projecta una ombra amb una longitud flexible atenent a la posició del sol en cada època de l’any, i que ens assenyala la data del 9 d’Octubre.

El 9 d’octubre és la data cabdal de la creació del regne de València. A Otos la volem commemorar des del reconeixement i admiració als nostres avantpassats i des del respecte a aquells altres valencians que en foren desposseïts expulsats. La volem recordar des de les llums i des de les obres que tenen totes les històries i totes les nacions. 

Text llegit a l’inauguració del marcador solar

El dia de la celebració recorre una línia d’esquerra a dreta per damunt de la marca metàl·lica diagonal que trobem al marcador solar.

Aquest marcador també ens indica el solstici d’estiu (quan l’ombra s’allarga fins a la punta inferior de la marca vertical)  i les 12 hores solars, les 14h “oficials”, que es marquen sobre la línia vertical que conforma una creu.