FESTIVAL D’ALGER

Festival d’Arts Escèniques d’Otos,
L’escènica rural transgressora
SFUMATO

Cia Llum de Fideu

Dissabte 3 de Juny, 20:30h, LLoc: Espai Església

SINOPSI

Vivim envoltats de persones i altres éssers vius. Perquè prenem en consideració unes vides i unes altres no? Podem empatitzar amb un arbre, un peix o un ocell? Com ens pot arribar a transformar l’intent de posar-nos a la seua pell? Sfumato és una reflexió poètica, itinerant i immersiva sobre les relacions que establim amb altres espècies a l’espai públic. Un viatge que busca difuminar els nostres límits com a humans, obrint escletxes per on hi puguen començar a circular noves simpaties, cures i solidaritats.

Concepte

Sfumato reflexiona sobre com ens relacionem amb aquell que és diferent a nosaltres i explora la manera com podem començar a percebre’l com un igual en termes ètics. Sovint, la nostra mirada antropocèntrica occidental ens fa sentir separats del món i de la resta d’éssers vius.

Situats al cim d’una piràmide fictícia, mirem als altres com un recurs a explotar, com un ornament del que gaudir o com una molèstia que eliminar. Fins hi tot quan ens adonem de la interdependència que ens connecta amb totes les formes de vida, decidim protegir-les únicament per assegurar la nostra supervivència. Amb Sfumato ens volem preguntar per la possibilitat d’una ètica que desbordi l’antropocentrisme tan profundament arrelat a la nostra cultura: per abandonar la supremacia humana i deixar de condicionar el reconeixement de drets a l’adequació a criteris antropocèntrics. Volem interrogar-nos sobre la possibilitat d’ampliar el nostre camp de pertinença, per començar a sentirnos implicats en totes aquelles alteritats que conformen la xarxa de la vida, independentment del lloc que ocupin.

FITXA ARTÍSTICA

Autoria i direcció: Anna Claramonte i Marc Guillén.

Interpretació: Anna Claramonte, Marc Guillén, Laura Capdevila, Mauricio Sierra, Francesco Sinopoli.

Vestuari: Elisabet Meoz.

Acompanyament: Sergi Estebanell (deShakers).

Assessorament artístic: Nuria Legarda.


Cia Llum de Fideu

Llum de Fideu comença a gestar-se l’any 2018, dins els estudis en interpretació al Institut del teatre de Barcelona, on Anna i Marc presentem alguns treballs en comú i sentim que compartim una mateixa manera de veure el teatre i la vida. En l’àmbit professional, ens donem
a conèixer arran de la participació al programa Embrions 2021 del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou, on aconseguim una gran rebuda amb la presentació d’un primer extracte de Sfumato.

Ens agrada dir que Llum de Fideu fa teatre translúcid, perquè de les coses de què parlem en deixem passar només la seva llum. Això no sabem ben bé què vol dir… però alguns intents d’explicar-ho serien:

Perquè busquem fer un teatre nu, honest, portador de la força de la senzillesa.

Perquè apel·lem al sentit màgic de les coses, a l’obertura d’espais on la mirada es desubica, es perd, dubta de sí mateixa, i es desperta la possibilitat del impossible.

Perquè no volem oferir una versió completa i tancada de la realitat, sinó obrir preguntes i deixar espai per a què cada persona pugui treure les seves pròpies conclusions.

Perquè apostem per la creació d’experiències que transformin a l’espectador des de la vivència
i des de la sensibilitat: un canvi que no passi per la persuasió a través d’argumentacions lògiques i racionals, sinó justament des d’allò que no pot ser dit amb paraules.