FESTIVAL D’ALGER

Festival d’Arts Escèniques d’Otos,
L’escènica rural transgressora
RAPSODIA

Cia Arsenika

Dissabte 8 de Juny, 21h, LLoc: Espai Església

Durada: 50 minuts

SINOPSI

Rapsòdia és la segona obra de la companyia Arsenika entorn a la memòria.

“En la primera obra de la companyia, Inndividues 2021, mitjançant un sol coral travessàvem la vida de 8 dones que havien viscut la dictadura i la repressió franquista. 8 dones del passat prenien el cos de Mariana una dona del present i abordàven temes com la transmissió, l’exili i la repressió a través d’una història teixida pels diferents personatges.”


La majoria d’aquestes dones van morir sense poder expressar el que van viure, marginades i fora dels llibres d’història, desconegudes i invisibilitzades.
Enfront del silenci i a la necessitat de reparació d’aquestes històries que continuen latents encara en l’actualitat, Rapsodes és un acte de resistència, un acte de reparació. Una performance ritual on la música, l’exploració vocal i el moviment estigueren en el centre de la creació.


Una obra que parteix del treball de recerca fet a partir dels testimoniatges orals en entrevistes, escrits dels arxius de Barcelona i València, les històries d’exili, els poemes de les “Sin Sombrero”, Mª Teresa León i Maria Zambrano. Explorant ritmes i cançons ibèriques tradicionals, les cançons de l’època, els gestos rituals, l’espiral i moviments propis de danses folk ibèriques i tot això ho hem impregnat de sonoritats electròniques per a des del nostre lloc i els nostres dies homenatjar les nostres avantpassades.

FITXA ARTÍSTICA

Concepte, direcció, interpretació, veu, cant movimient i percussions: Clara Lloret Parra

Músic, interpret; Lavta, guitarra eléctrica, looper i precussions: Raphael Dubert.

Mirada externa: Agnès Potié.

Traducció i producció: Gaëlle Coëffeur

Disseny de llums: Johannes Johnström

Audiovisual i grafisme: Gaëlle Coëffeur

Producció: Cia Arsenika

” La gent balla per a celebrar els moments crucials deles seues vides i els nostres cossos porten el pes de la memòria de totes les experiències humanes possibles. A través de la dansa podem encarnar les idees més abstractes i fins i tot revelar el que no podem veure, la qual cosa no podem nomenar.”

Anne Teresa de Keermaker.

Sobre la creadora de l’obra.